כשעסק, גדול או קטן, קיים או חדש, רוצה להתעסק בתחום מסוים המחייב שימוש בחומרים שעלולים להיות מסוכנים לסביבה, אזי שעליו לקבל אישורים והיתרים שיאפשרו לו להשתמש בה באופן חוקי, מבלי שבעליו ומנהליו עלולים להיות מואשמים בפגיעה בבריאות הציבור.
אחת הדוגמאות הטובות לכך הוא כל הנושא שקשור לתחום של היתר רעלים. מדובר על היתר מחייב על פי חוק חומרים מסוכנים שחוקק בשנת 1993 ועם השנים תוקן ושודרג, על מנת להתאים את עצמו למצב הקיים בפועל וכן בשביל לעסקים בסדרי גודל שונים להתנהל עם חומרים מסוגים שונים. בין היתר, מדובר על רעלים.
לפני שנסביר מה זה היתר רעלים ואיך אפשר להגיש בקשה בצורה נכונה, חשוב להדגיש, מי שאיננו עושה או עושה זאת בצורה לא נכונה, עובר על החוק ועלול לשלם על כך קנס גבוה ואפילו לקבל עונשי מאסר אם מדובר על מקרה בו נפגעו אנשים ונוצרה סכנה לסביבה. לכן מוטב להשקיע בכך זמן וכסף, בשביל להימנע מסיטואציה שכזו.
מי מחויב לקבל היתר רעלים?
היתר רעלים מחייב כל אדם ועסק אשר מתעסקים עם חומרים רעילים באופן ישיר, מעורבב או ממוזג בחומרים אחרים. המדינה קבעה רשימה של 222 רעלים מסוגים שונים, שכל מי שמתעסק בהם באופן כזה או אחר, חייב לקבל היתר מיוחד לכך.
על פי החוק, מדובר על מצבים של יצור, יבוא, אריזה, העברה, אחסנה, ניפוק, החזקה או שימוש. כמו כן, כל מי שמחזיק ברשותו רעלים במקומות שונים, צריך לקבל היתר עבור כל מקום ומקום. רק כך הוא יכול לפעול כחוק.
המדינה קבעה את רשימת הרעלים באמצעות גורמים מומחים שמתמחים בכך והיא קבעה גם באילו מקרים ישנם סייגים ולא חייבים לקבל היתר מיוחד או שאפשר לקבל היתר אחר. למשל, במקרה של רעלים רפואיים, חומרי הדברה ועוד.
איך מגישים בקשה להיתר רעלים?
ראשית יש למלא טופס בקשה, לשלם אגרה עבור היתר רעלים, יש לשלוח את הטופס לממונה המחוזי על הנושא, ואז יש לעמוד בכל התנאים שההיתר דורש, כולל התייחסות לסוג הרעל, התנאים בו הוא מאוחסן והאופן בו מתבצע בו שימוש. בהמשך, בכל מקרה של שינוי בפרטים, יש לעדכן את הממונה המחוזי על כך, וייתכן מאוד שיידרש להגיש בקשה מחודשת.
ההיתר מציג את התנאים הרלוונטיים בשביל לקבל אותו, בין אם זה באופן קבוע ובין אם זה באופן נקודתי (למשל, לצורך אירוע מסוים). ההיתר קובע כיצד להתייחס לרעלים בסיטואציות שונות. כמו כן, הוא מפרט מי אמור להגיש את הבקשה ומי יכול להשתמש בהיתר אחרי שהוא מתקבל. לא כל אחד יכול לעשות שימוש ברעלים אחרי קבלת ההיתר, אלא רק מגיש הבקשה, בעל ההיתר וגורם המתנה להיות אחראי על הרעלים.