כשהאינטרנט הפך ציבורי, אחת האמירות שנשמעו לא פעם היתה, שמדובר בזירה הגדולה והחופשית ביותר להשמעת דיעות, "דמוקרטיה בהתגלמותה". הבעיה היא, כפי שרבים ציפו שיקרה, מהר מאוד היו אנשים שניצלו את הזירה הזאת בשביל להוציא לשון הרע כלפי אנשים אחרים.
לשון הרע באינטרנט, או הוצאת דיבה כפי שנהוג לתאר זאת, היא תופעה מוכרת עוד הרבה לפני עידן האינטרנט כמובן, העניין הוא, שהרשת יצרה כאן מצב ייחודי. אם בעבר, אדם היא מוציא את דיבתו של אחר תחת שמו וכשברור לכל מי עומד מאחורי הדברים, האינטרנט יצר אפשרות שגולשים יוציאו את דיבתם של אחרים ויסתתרו מאחורי אנונימיות ברשת. הם פשוט יכולים לכתובה ביטויים שליליים, פרסומים שקריים ועוד, החל מכתיבת טוקבקים, תגובות בפורומים, פוסטים ברשתות חברתיות, מבלי שאיש ידע מי הם ומה הבסיס לדברים שהם כותבים.
עם השנים, כל הנושא של לשון הרע באינטרנט התפתח לכיוונים שונים. תחילה היו אלה אתרי אינטרנט, צ'אטים ופורומים. בהמשך היו אלו רשתות חברתיות, וכן אתרי סרטונים או תמונות שאיפשרו לעלות דברים פוגעניים שיכלו לגרום נזק מאוד שלילי כלפי האדם אליו זה מכוון.
מן הסתם, היה צורך שהחוק יתייחס לכך, על מנת לא לספק הגנה לאנשים שמוציאים לשון הרע כלפי אחרים ומנגד, לא לפגוע בחופש הביטוי ובזכותם של אנשים להתבטא, כולל להעביר ביקורת על גורמים ואנשים אחרים.
צריך להדגיש, כמו בתביעות לשון הרע במצבים רגילים, נניח, לשון הרע בעיתונות, רדיו, ספרים וכדומה, הרי שגם במקרה של תביעת לשון הרע באינטרנט, יש לשכור את שירותיו של עורך דין שיטפל בכך.
כיצד יכול לעזור לנו עורך דין
בשלב הראשון, הוא יבחן את הדברים ויבדוק האם באמת יש בפרסום לשון הרע. ברוב המקרים, גם אם אין באופן מובהק, הוא ידרוש לטפל בכך, מאחר וזה מהווה פגיעה בלקוח שלו. הצעד הראשון יהיה פנייה לכותב שיסיר את הפרסום מהאינטרנט, במידה והוא לא נוהג כך, יש לפנות אל בית משפט בבקשה להסיר את הפרסום באמצעות מתן צו עשה. במידה ואנחנו לא יודעים מי כתב את הדברים, אזי שעלינו לפנות לאתר ולבקש ממנו למסור לנו את ה-IP של הכותב, מדובר בכתובת ממנה פורסמו הדברים, כך אנחנו נוכל להגיע אל הכותב.
צריך להדגיש, באינטרנט זה מעט שונה ממקורות אחרים, מאחר ויש את הכותב ויש את האתר שמאכלס את הפרסום. אנחנו יכולים לפנות לאתר ולדלג על פנייה לכותב, בבקשה שיסיר את הדברים ובכל זאת, אנחנו יכולים להגיש תביעה כנגד שני הגורמים, בגין הפרסום.
התביעה כנגד שני הצדדים, תהיה על פי חוק איסור לשון הרע וכן על פי חוק הגנת הפרטיות, במידה וזו נפגעה לתחושתנו. התביעה תהיה לקבלת פיצוי על הנזק שנגרם לנו כתוצאה מהדברים שפורסמו. עלינו להוכיח שנגרם לנו נזק, בין אם זה נזק כלכלי או אחר.