אחד המונחים החשובים ביותר בתהליך רישוי עסקים מסוגים מסוימים, מתייחס להיתר שימוש ברעלים. חשוב להכיר את המונח הזה, מאחר והוא יכול להשפיע בצורה משמעותית על היכולת של העסק לפעול כחוק, מבלי לסכן את העובדים בו וכן את הסביבה כולה. מאחורי מונח זה עומדות רגולציות שונות שנקבעו על ידי הממשלה והכנסת ויש להן השפעות בשורה ארוכה של נושאים.
בשביל להבין את החשיבות של היתר רעלים, צריך לחשוב על סיטואציה מה היה קורה אילו לא היה דבר כזה, עם מה היינו צריכים להתמודד. נניח לרגע שאנחנו חיים במדינה בין אין דרישה להיתר כזה ואין רגולציה שקובעת מי יכול לקבל היתר להשתמש ברעלים כחוק ומה נדרש ממנו לשם כך. במדינה כזו, הרי שכל בעל עסק היה יכול לרכוש חומרים רעילים, לאחסן אותם ללא שום פיקוח ובקרה, להשתמש בהם מבלי שאיש ידע, והוא לא היה מחויב בביקורות, בדיקות, פיקוח, רישום או כל דבר אחר. אפשר להבין שזה פתח לאסונות והאחריות לא היתה מוטלת על האיש ואף אחד לא היה נענש על כך.
מה זה היתר רעלים ?
היתר רעלים זו למעשה רשימה ארוכה של תנאים שהמשרד להגנת הסביבה, דרך הממשלה והכנסת, קבע בחוק ובאמצעים אחרים וכל מי שרוצה להשתמש בחומרים הנחשבים רעילים על פי המשרד, חייב לעמוד בכל תנאי הרשימה.
למעשה, קודם נקבעה רשימה של רעלים, חומרים שיכולים לסכן בני אדם, חיות, תשתיות וסביבה, ולאחר מכן נקבעה אותה רשימה של תנאים וסעיפים אשר צריך לעמוד בשביל שיהיה ניתן להשתמש ברעלים בצורה חוקית. חשוב להבהיר, לעיתים השימוש בחומרים אלה הוא הכרחי לתהליכי ייצור או תהליכים אחרים ולכן המדינה מתירה את השימוש בהם אף על פי שמדובר בחומר רעיל. אך בשביל לאפשר שימוש נכון ובטוח, היא קבעה רגולציות שמחייבות בעלי עסקים לעמוד בהן בשביל שיוכלו להשתמש בחומרים.
מה כוללים אותם היתרים?
בעיקרון היתר רעלים להיבטים שונים ומגוונים שקשורים לחומרים, לא רק לאופי השימוש בו. למשל, ההיתר מתייחס להיבטים של המקום ממנו רוכשים את החומר, האופן בו מפקחים עליו, היכן ניתן לאחסן אותו, מי אמון על הטיפול בו מצד בעל העסק, איזה תהליכי רישום ופיקוח צריכים להתבצע על המקום ועל החומר עצמו, כמה פעמים בשנה צריך לבצע ביקורות ובדיקות, כמה פעמים צריך להגיש בקשה לשימוש בהיתר החומר, מי יכול להגיש בקשה ועוד.
אחת הטענות הרווחות היא שרגולציות פוגעות ביכולות של בית העסק להרוויח מאחר והן מכבידות עליו. אך במקרה של היתרי רעלים, גם אם מדובר על פגיעה כלכלית, הרי שהיא אפסית אל מול הפגיעה שיכולה להיווצר במידה ולא ייעשה שימוש נכון בחומר, בין אם זה פגיעה בבני אדם או בטבע.